
Sültalma krémlikőr
A recept eredetije, a sültalma-likőr karácsony előtt sok gasztroblogon felbukkant. Én ezen a blogon találtam. November végén célszerű elkészíteni, mivel két-három hetet érlelni kell, csak karácsonykor tudjuk megkóstolni. Ez a változat azért tetszett meg nekem, mert kevesebb alkoholt tartalmaz, így a fűszerek jobban érvényesülnek.
Ajándéknak is csodás és nagyon kevés időbe kerül.
Sok sikert hozzá!
Sültalma-krémlikőr
5 db nagy almát vágjunk cikkelyekre, és vegyük ki a magházrészt. Tegyük a darabokat sütőpapírral borított tepsire, és egyenletesen szórjuk be őket 10 evőkanál barnacukorral. Az almákra tegyünk 5 darabokra tört fahéjrudat, és 5 csillagánizst, tegyük 190 fokos sütőbe kb. 20-30 percre - a lényeg, hogy szépen megbarnuljanak.
Amikor barnára sült, az egészet kanalazzuk át egy nagy üvegbe, és öntsünk rá egy liter vodkát. Innentől nincs vele túl sok dolgunk - néha rázzuk meg, de amúgy 2-3 hétig ne foglalkozzunk vele.
Ha ez az idő letelt, szűrjük le, és öntsünk hozzá 4-5 dl üveges tejszínt (kávétejszín, pl. Maresi), keverjük össze, és töltsük üvegekbe.
Készen is van - és amellett, hogy kifújja a gomblyukból a port is, nagyon, de nagyon finom :-)
Ha nem szereted az almát, vagy megbolondítanád a receptet, akkor készítheted birsalmával is. Tegyél bele mézeskalács fűszerkeveréket a sütéshez, locsold meg vaníliával és mézzel, majd a leszűrés után még egy kis mézzel bolondíthatod, és a tejszínt el is hagyhatod.