Karácsonyi pulykasült

Az eredeti recept 40 dkg marhahúst is ír, mint azt látjátok. Én ki szoktam hagyni.... A mennyiséget gombával vagy még több gesztenyével és két plusz zsemlével pótlom. Ilyenkor egy plusz tojás is belekerül. 

  • Hozzávalók:
  • egy fiatal pulyka,
  • só,
  • csipetnyi majoránna,
  • 8 dkg vaj,
  • víz
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg szalonna,
  • 1 hagyma,
  • 2 dkg vaj,
  • 5 száraz szemle,
  • só,
  • bors,
  • kakukkfű,
  • majoránna,
  • 2 tojás,
  • 1,5 dl tej,
  • 40 dkg gesztenye,
  • 40 dkg sovány darált marhahús

Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával, vagy krumplipürével tálaljuk.

Ha nem akarsz egy egész pulykát venni, akkor csak melléből is finom. Ilyenkor szeletekre vágom a húst, és az elkészült töltelékkel kezdve rétegesen, nagyjából merőlegesen az edény aljára rakom le. Mivel én nem eszem húst, magamnak külön szoktam a töltelékből sütni.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.